Interior Performance Lab
A new addition, the Recital Hall establishes an exceptional venue for musical performances and features spectacular views of the Dartmouth Green.

Spaces of Gathering & Creation

The expansion and redesign by Snøhetta will better serve student and professional artists in the creation of ambitious multi-disciplinary works and will also increase public accessibility to the arts at the Hop, both physically and virtually.


 

Exterior Plaza

The Exterior Plaza

The sculpted exterior plaza is designed as an inviting entry into the Hop, encouraging people to gather while also providing space for outdoor performances. Plants native to the Upper Valley sprout throughout the plaza whose grading intuitively articulates a connection to the Hop’s new central convening space: The Forum.

Interior Forum

The Forum

With a glass façade, double-height ceilings and a generous grand stair, the Hop is welcoming, orienting core for the Hop that previously did not exist. With its openness and light, the Forum offers a warm and engaging space for people to gather as well as an additional place for performances and arts experiences. The spacious entry also significantly improves wayfinding to other parts of the building.

Interior Recital Hall

Recital Hall

This exceptional new space will set the scene for the creation and presentation of musical performances and immersive experiences with up to 130 guests. The hall will feature sculpted wood interior, excellent acoustics, and spectacular views of the Dartmouth Green through double-height ceiling and curved window framing. With state-of-the-art technology, the hall will also support the recording and broadcasting of events and rehearsals to engage a broad range of audiences and collaborators off site. 

Interior Performance Lab

Performance Lab

We are (literally) raising the roof with the Performance Lab as it is transformed from the existing Alumni Hall. Flexible seating, a sprung floor and the latest in sound, lighting, projection and broadcast technologies will allow for a range of interactions between performers and audiences. The exterior of the Lab will feature sculptural curved, precast concrete cladding that will draw the eye and create a lantern-like effect on the south side of the building at night.

Dance Studio

Dance Studio

The Hop will finally have a rehearsal space dedicated exclusively to dance. Positioned on the lower level, directly beneath the Recital Hall, and partially below ground level, the space includes 20-foot ceilings and a glass ribbon of windows to draw in the daylight and connect with the exterior plaza. Mirrored walls support the dancers and reflect the light, while enhancing the sense of openness within the space. The Dance Studio is adjoined by a suite of changing rooms to support the growing demand for dance classes. 

Spaulding Auditorium Lights

Spaulding Auditorium

The beloved 900-seat theater will be modernized and outfitted with augmented technology, allowing for the documentation and sharing of artistic process and performances with audiences around the globe. Seating will also be upgraded to improve accessibility.

The Top of the Hop will also receive a vital design refresh, uplifting its function as a social hub.

Exterior North Facade Bird's Eye View

Design Vision

Our aim is to continue the pioneering energy that the Hop embodied at its founding. As the arts at Dartmouth grow, this design will meet the increasing needs for access and capabilities and provide inspirational environments that reinvigorate creative dialogue. We're lucky to be able to work with a compelling existing building and look forward to breakthroughs in arts expression that open us up to new ideas and to one another. Nick Anderson, Director, Senior Architect, Snøhetta